Πιστοποιητικό ΔΕΗ - Ηλεκτρολόγου

ΥΔΕ 2022 

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΔΕΗ - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ 

Αναλαμβάνουμε άμεσα την έκδοση πιστοποιητικού Ηλεκτρολόγου - ΔΕΗ (Υ.Δ.Ε –Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη με τα απαραίτητα ηλεκτολογικά σχέδια).

Το Πιστοποιητικό ΔΕΗ - Ηλεκτρολόγου , απαιτείται από την Δ.Ε.Η στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Αλλαγή ονόματος

  • Νυχτερινό ρεύμα

  • Σύνδεση νέας παροχής

  • Επανασύνδεση παροχής

  • Επιστροφή στη ΔΕΗ από άλλο πάροχο

  • Επαύξηση ή μείωση ισχύος

  • Ενοποίηση υφιστάμενων παροχών

  • Αλλαγή θέσης του μετρητή

Απαραίτητα δικαιολογητικά, που προσκομίζονται στην ΔΕΗ.

  1. Φωτοαντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού ΔΕΗ.

  2. Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής σας ταυτότητας.

  3. Αντίγραφο της ηλεκτρονικής κατάθεσης του μισθωτηρίου συμβολαίου ή του συμβολαίου της ιδιοκτησίας.

  4. Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος ή βεβαίωσης ΑΦΜ.

  5. Πληρωμή της εγγύησης προς την ΔΕΗ για την υπογραφή του συμβολαίου στο όνομα του νέου καταναλωτή.

  6. Πιστοποιητικό ΔΕΗ –Ηλεκτρολόγου.

  7. (Και για την περίπτωση του νυχτερινού ρεύματος ). Υπεύθυνη δήλωση συγκατάθεσης ιδιοκτήτη για την εγκατάσταση νυχτερινού ρεύματος.

Επανέλεγχος της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, και ως εκ τούτου έκδοση του Πιστοποιητικού, απαιτείται ανάλογα με την κατηγορία όπως παρακάτω:

  • Κατοικίες κάθε 10 χρόνια

  • Επαγγελματικοί χώροι χωρίς εύφλεκτα υλικά κάθε 7 χρόνια

  • Επαγγελματικοί χώροι με εύφλεκτα υλικά κάθε 2 χρόνια

  • Χώροι ψυχαγωγίας και συνάθροισης κοινού κάθε 1 χρόνο

  • Επαγγελματικοί χώροι στο ύπαιθρο κάθε 1 χρόνο

Εξωτερική θερμομόνωση

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ 2022

 

Ποια είναι τα οφέλη της θερμομόνωσης

Τα τελευταία χρόνια αρχίζει να γίνεται συνείδηση τόσο στους κατασκευαστές όσο και στους ιδιώτες ότι η θερμομόνωση αποτελεί μια επιλογή με πολλαπλά οφέλη. Η θερμομόνωση συμβάλλει καθοριστικά στην απαίτηση για μικρότερη κατανάλωση καυσίμου προστατεύοντας επιπλέον το κέλυφος των κτιρίων και το περιβάλλον.

 

 Αναλυτικά τα οφέλη από την θερμομόνωση είναι:

  • Η μείωση του κόστους θέρμανσης

Η θέρμανση ενός χώρου έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ένα θερμικά άνετο εσωτερικό κλίμα καλύπτοντας τις απώλειες θερμότητας προς το περιβάλλον. Θερμομονώνοντας το εξωτερικό περίβλημα ενός κτιρίου περιορίζονται οι θερμικές απώλειες των θερμαινόμενων χώρων με αποτέλεσμα την μειωμένη χρήση του συστήματος θέρμανσης και κατ' επέκταση την μικρότερη κατανάλωση καυσίμου. Έχει εκτιμηθεί ότι με την θερμομόνωση ενός συνηθισμένου κτιρίου μπορεί να εξοικονoμηθεί μέχρι και 45% της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία του. Σε ορισμένες μάλιστα ακραίες περιπτώσεις η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει και το 60%.

  • Η δημιουργία συνθηκών θερμικής άνεσης

Η αίσθηση θερμικής άνεσης εξαρτάται από την θερμοκρασία του αέρα στο χώρο αλλά και από την θερμοκρασία των επιφανειών που τον περιβάλλουν. Σε μη μονωμένους χώρους είναι συνηθισμένο φαινόμενο να αισθάνεται κανείς ψύχος παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία του αέρα στο χώρο είναι υψηλή. Ο λόγος είναι η δημιουργία ψυχρών ρευμάτων κατά την επαφή του θερμού αέρα με τις ψυχρές εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων. Μονώνοντας το κτίριο οι τοίχοι διατηρούν θερμοκρασία που διαφέρει σε μικρό βαθμό από την θερμοκρασία του αέρα με αποτέλεσμα την αποφυγή της δημιουργίας ψυχρών ρευμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε θερμομονωμένα κτίρια η θερμοκρασία που απαιτείται για την επίτευξη θερμικής άνεσης είναι μικρότερη από την αντίστοιχη που απαιτείται σε έναν χώρο που στερείται θερμομόνωσης.

  • Θερμική άνεση ακόμα και όταν και ο χώρος δεν θερμαίνεται λόγω εκμετάλλευσης της θερμοχωρητικότητας των υλικών

Η τοποθέτηση θερμομόνωσης εξωτερικά της τοιχοποιίας δίνει την δυνατότητα στους τοίχους να αποθηκεύσουν την θερμότητα που παράγεται κατά την λειτουργία του συστήματος θέρμανσης και να την αποδώσουν σε μεταγενέστερο χρόνο εξασφαλίζοντας θερμική άνεση ακόμα και όταν ο χώρος δεν θερμαίνεται. Η αξιοποίηση της θερμοχωρητικότητας των δομικών στοιχείων είναι αυτή που επιτρέπει την μείωση του χρόνου λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης σε ένα κτίριο

  • Αποφυγή υγρασίας (μούχλας) στις εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων.

Σε κτίρια χωρίς θερμική προστασία εμφανίζεται συχνά υγρασία συμπύκνωσης στις εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όταν οι υδρατμοί του αέρα έρχονται σε επαφή με τοίχους που έχουν θερμοκρασία χαμηλότερη της θερμοκρασίας δρόσου και συμπυκνώνονται. Συνέπεια της υγρασίας συμπύκνωσης είναι η δημιουργία γκρίζων κηλίδων στους τοίχους λόγω της ανάπτυξης μούχλας και της προσκόλλησης σκόνης στις υγρές επιφάνειες. Το φαινόμενο δεν είναι ασύνηθες ακόμη και για καινούργια κτίρια (για παράδειγμα από το 2000 – έως το 2009). Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχουν μονωθεί επαρκώς τα στοιχεία από μπετόν (κολώνες -δοκοί -τοιχία) , με αποτέλεσμα τον σχηματισμό μούχλας στα σημεία αυτά. Η μούχλα είναι μύκητες που μεταφέρονται με τον αέρα  και  η έκθεση σε αυτούς μας δημιουργεί προβλήματα υγείας, κυρίως σε παιδιά. Παρατηρήθηκαν  από διεθνείς έρευνες ότι  τα προβλήματα που δημιουργούν στην υγεία μας οι αερομεταφερόμενοι μύκητες είναι  βήχας, δύσπνοια, αναπνευστικά, αγγειακά νευρολογικά , αλλεργικά, μολύνσεις  κ.λπ.

Η εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων επιτρέπει στους τοίχους να διατηρούν υψηλότερη θερμοκρασία από την θερμοκρασία δρόσου αποτρέποντας την εμφάνιση του φαινομένου και όλων των ανεπιθύμητων συνεπειών του.

  • Αποφυγή σχηματισμού υγρασίας στο εσωτερικό των δομικών στοιχείων και αποσάθρωσης των.

Σε χώρους με υψηλή υγρασία παρατηρείται διάχυση υδρατμών μέσω των δομικών στοιχείων προς το εξωτερικό περιβάλλον. Σε ψυχρούς αμόνωτους τοίχους οι υδρατμοί υγροποιούνται στο εσωτερικό τους προκαλώντας σημαντικές φθορές. Έτσι το εμποτισμένο με υγρασία δομικό στηχείο μειώνει την θερμομονωτική ικανότητα του, αλλά και αποσαθρώνει σταδιακά το υλικό, ιδίως όταν με την πτώση της εξωτερικής θερμοκρασίας κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, το νερό μετατραπεί σε πάγο, καθώς με την αύξηση του όγκου του κατά 10% διαρρηγνύεται ο συνδετικός ιστός του υλικού. Η εξωτερική θερμομόνωση έχει ως αποτέλεσμα την διατήρηση υψηλής θερμοκρασίας στο εσωτερικό των τοίχων αποτρέποντας την υγροποίηση των υδρατμών και των προβλημάτων που αυτή μπορεί να προκαλέσει.

  • Προστασία του περιβλήματος του κτιρίου από ρωγμές και σχισμές λόγω εντόνων καιρικών θερμικών καταπονήσεων

Η θερμομόνωση προστατεύει τα εξωτερικά δομικά στοιχεία από τις θερμικές καταπονήσεις μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα δημιουργίας ρωγμών και σχισμών στα εξωτερικά επιχρίσματα.

  • Μικρό αρχικό κόστος κατασκευής συστήματος θέρμανσης ή κλιματισμού

Ο σχεδιασμός του συστήματος θέρμανσης έχει ως στόχο να καλύψει τις θερμικές απώλειες του κτιρίου προς το περιβάλλον εξασφαλίζοντας θερμική άνεση στους χρήστες του. Με την θερμομόνωση περιορίζονται οι θερμικές απώλειες οδηγώντας στην κατασκευή μικρότερου, πιο αποτελεσματικού και πιο οικονομικού συστήματος θέρμανσης.

  • Ηχοπροστασία με την χρήση θερμομονωτικών υλικών με ίνες

Σε κτίρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα ηχομόνωσης υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ινώδη θερμομονωτικά υλικά με ηχοαπορροφητικές ιδιότητες (πετροβάμβακας, υαλοβάμβακας κ.α.) που πέρα από θερμομόνωση προσφέρουν στο κτίριο και ηχοπροστασία από εξωτερικούς θορύβους.

  • Προστασία του περιβάλλοντος

Με την θερμομόνωση επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας με αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων. Ταυτόχρονα η θερμομόνωση συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των καυσαερίων ως αποτέλεσμα του περιορισμού της χρήσης καυσίμων για την θέρμανση των κτιρίων. Υπολογίζεται ότι η εκπομπή αερίων CO2 για την θέρμανση ενός μονωμένου κτιρίου είναι μέχρι και 45% μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη ενός αμόνωτου.

 

Η εξωτερική θερμομόνωση, περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες δαπάνες για εργασίες μέσω του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ οίκον”.

 

Ενεργειακοί Υαλοπίνακες

 ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ 2022

 

Ο υαλοπίνακας στις ενεργειακές απώλειες του κτιρίου

 

 Θερμική εκπομπή (emissivity) υαλοπινάκων

Τα αντικείμενα ενός χώρου επανεκπέμπουν την θερμότητα που αποκτούν, με την μορφή μεγάλου μήκους υπέρυθρης ακτινοβολίας (
IR). Οι υαλοπίνακες γενικώς, ναι μεν δεν αφήνουν αυτού του είδους την ακτινοβολία να περάσει και να διαφύγει προς τα έξω, πλην όμως την απορροφούν όπως και τα υπόλοιπα υλικά, θερμαίνονται και επανεκπέμπουν την θερμότητα που απέκτησαν. Έτσι, ένας κοινός υαλοπίνακας (όχι ανακλαστικός), επανεκπέμπει την θερμότητα που αποκτά, προς την ψυχρότερη περιοχή, π.χ. προς τα έξω τον χειμώνα, με αποτέλεσμα να χάνεται ενέργεια. Η ιδιότητα αυτή των σωμάτων λέγεται ικανότητα εκπομπής (emissivity) και εκφράζεται με την τιμή e η οποία δηλώνει το ποσοστό (%) της επανεκπεμπόμενης ενέργειας. π.χ. η τιμή (e) της δυνατότητας εκπομπής (emissivity) ενός κοινού υαλοπίνακα είναι 0,89. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι το 89% της ενέργειας που απορροφάται από την μάζα του γυαλιού, επανεκπέμπεται προς το περιβάλλον (προς την ψυχρότερη πλευρά του) και μόνο το 11% ανακλάται πίσω στην θερμή περιοχή.

Σημαντική βελτίωση (μείωση) της τιμής δυνατότητας θερμικής εκπομπής (
e) των υαλοπινάκων επέφερε η εφεύρεση της επίστρωσης της επιφάνειάς των με ένα μικροσκοπικώς λεπτό, θεωρητικώς αόρατο στρώμα μετάλλων ή μεταλλικών οξειδίων, πάνω στο οποίο ανακλάται η προσπίπτουσα υπέρυθρη ακτινοβολία και επιστρέφει στον χώρο. Έτσι μειώνεται η απορρόφηση ενέργειας από τον υαλοπίνακα και κατά συνέπεια η αύξηση της θερμότητάς του και η ικανότητα εκπομπής του. Με την διαρκή δε βελτίωση της τεχνολογίας και την παραγωγή αποτελεσματικότερων επιστρώσεων, αυξάνει δραστικά η ποιότητα της θερμομόνωσης που παρέχουν οι νέας τεχνολογίας υαλοπίνακες.

Η χαμηλής εκπομπής (
low-e) επίστρωση είναι σχεδιασμένη να αυξάνει την ανάκλαση της προσπίπτουσας και απορροφούμενης από το γυαλί θερμότητας προς την πλευρά της πηγής της θερμότητας. Αυτό σημαίνει ότι, αντίθετα με τους κοινούς λευκούς ή έγχρωμους απορροφητικούς υαλοπίνακες, οι επιστρωμένοι low-e υαλοπίνακες απορροφούν, άρα και επανεκπέμπουν προς την ψυχρότερη πλευρά, πολύ μικρότερα ποσοστά ενέργειας, συμβάλλοντας στην διατήρηση της θερμοκρασίας του χώρου τον χειμώνα και την απώθηση της ζέστης προς τα έξω το καλοκαίρι, βελτιώνοντας την θερμική άνεση.

Η ικανότητα εκπομπής επιδρά μόνο στην μεγάλου μήκους υπέρυθρη ακτινοβολία ενώ δεν έχει ουσιαστικά επίπτωση στον έλεγχο της ηλιακής ακτινοβολίας. Προκειμένου να συνδυαστεί ο έλεγχος της θερμοπερατότητας με τον έλεγχο της ηλιακής ακτινοβολίας, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν υαλοπίνακες οι οποίοι συνδυάζουν και τις δύο λειτουργίες (
Low-e & solarcontrol).

 

 Συντελεστής θερμοπερατότητας U-Value (ή συντελεστής Κ)

Η θερμοπερατότητα ενός υαλοπίνακα, εκφράζεται με τον συντελεστή
U-value και μετρά την θερμότητα η οποία μεταδίδεται (δραπετεύει) συνολικά με επαφή ανάμειξη και ακτινοβολία (σε Watt), μέσω ενός υαλοπίνακα (1m2) από την θερμότερη στην ψυχρότερη πλευρά (για κάθε ένα βαθμό διαφοράς θερμότητας).

Ο συντελεστής θερμοπερατότητας ενός μονού υαλοπίνακα 4
mm είναι:
Ug = 5,8W/(m2.K)

Η
 συνολική θερμική μόνωση ενός παραθύρου εξαρτάται από την θερμική μόνωση του πλαισίου, την θερμική μόνωση του υαλοστασίου και τους αποστάτες θερμοδιακοπής και αποδίδεται από τον συντελεστή Uw, ενώ
η
 θερμική μόνωση μόνο του υαλοστασίου αποδίδεται από τον συντελεστή Ug.

 

Εξέλιξη του συντελεστή θερμοπερατότητας των υαλοστασίων

Μέχρι τα μισά του προηγούμενου αιώνα, τα υαλοστάσια αποτελούνταν από μονούς υαλοπίνακες με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες θερμότητας μέσω των παραθύρων, εξ αιτίας του πολύ υψηλού
U-value (ένα υαλοστάσιο με μονό υαλοπίνακα πάχους 6mm, έχει Ug = 5,7W/(m2.K)).

Περί τα τέλη της 10ετίας του 1930 γεννήθηκε η ιδέα του διπλού υαλοπίνακα, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται στην πράξη στις αρχές της 10ετίας του ’50, όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι διπλοί υαλοπίνακες, οι οποίοι συναρμολογούνταν και τοποθετούνταν επί τόπου. Αργότερα στις αρχές της δεκαετίας του 1960, τα εργοστάσια παρήγαγαν ερμητικά σφραγισμένους διπλούς υαλοπίνακες.

Η ιδέα των διπλών υαλοπινάκων ήταν να δημιουργηθεί ένα διάκενο γεμισμένο με ξηρό αέρα ανάμεσα σε δύο φύλλα υαλοπινάκων, το οποίο θα συντελούσε στην μείωση της μετάδοσης της θερμότητας με επαφή, δεδομένου ότι το γυαλί έχει θερμοαγωγιμότητα 1
W/(m.K) ενώ ο αέρας μόλις 0,025W/(m.K), βελτιώνοντας έτσι τα μονωτικά χαρακτηριστικά και τον συντελεστή θερμοπερατότητας (Ug) ενός υαλοστασίου

Όσο μεγαλώνει το διάκενο, τόσο βελτιώνεται η θερμομονωτική ικανότητα του διπλού υαλοπίνακα. Αυτό όμως συμβαίνει μέχρι ένα ορισμένο σημείο που είναι τα 16 – 18mm. Άρα διάκενο πάνω από 18mm, όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά αντιθέτως μειώνει την θερμομονωτική ικανότητα του υαλοστασίου.

Αργότερα επήλθε νέα βελτίωση με την αντικατάσταση του αέρα με ευγενή αέρια (Argon, Krypton) τα οποία έχουν μικρότερη θερμοαγωγιμότητα από τον αέρα ώστε να μειώνουν την μετάδοση θερμότητας με επαφή, αλλά και μεγαλύτερη πυκνότητα ώστε να περιορίζουν την μετάδοση θερμότητας με ανάμειξη.

Όμως αποφασιστικής σημασίας βήμα στην ποιότητα της θερμικής μόνωσης των υαλοστασίων αποτέλεσε η εφεύρεση της επίστρωσης της επιφάνειας των υαλοπινάκων με ένα μικροσκοπικώς λεπτό, θεωρητικώς αόρατο στρώμα μετάλλων ή μεταλλικών οξειδίων, το οποίο βελτιώνει σημαντικά (μειώνει) την τιμή της δυνατότητας θερμικής εκπομπής (
emissivitye) του υαλοπίνακα. Έτσι προέκυψαν οι πρώτοι ανακλαστικοί υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής (Low-E) 1ης γενιάς. (K-glass, EKO, Plannibel-G κλπ).

Το επόμενο βήμα ήταν η ανακάλυψη νέων βελτιωμένων επιστρώσεων και η παραγωγή των υαλοπινάκων
Low-E 2ης γενιάς (Solar-E, Sunergy, Eclipseadvantage, CoolLiteST κλπ).

Στην διάθεσή μας έχουμε πλέον σήμερα, υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής υψηλής αποδοτικότητας (
Low-EHighPerformance), 3ης γενιάς, οι οποίοι μειώνουν δραματικά τον συντελεστή δυνατότητας εκπομπής (emissivitye). Στην κατηγορία των Low-E High Performance υαλοπινάκων, ανήκουν οι Optitherm, Planitherm, TOP N, SilverStar, Planistar, Energy N, Solarban, Suncool HP, CoolLite KN/SKN, Stop Ray κλπ.

 

Η βελτίωση του U-value με την χρήση Low-E υαλοπινάκων

 

 Ένα υαλοστάσιο με διπλό υαλοπίνακα, αποτελούμενο από έναν κοινό υαλοπίνακα 5mm και έναν υψηλής αποδοτικότητας (highperformance) υαλοπίνακα 5mm, με 15mm διάκενο, γεμισμένο με αέριο, έχει U = 1,1W/(m2.K)


Για να αντιληφθούμε καλύτερα την βαρύτητα των ανωτέρω τιμών
Ug των υαλοστασίων, μπορούμε να τις συγκρίνουμε με τον συντελεστή θερμοπερατότητας ενός τοίχου χωρίς μόνωση στο εσωτερικό του, ο οποίος έχει U=1,5W/(m2.K) περίπου, ενώ ένας τοίχος με μόνωση, έχει U μικρότερο από 0,6W/(m2.K).

Ο συντελεστής θερμοπερατότητας (U-Value) στην πράξη

Εκφράζει τον βαθμό απώλειας σε
Watt, ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας υαλοπίνακα, για μια διαφορά ενός βαθμού, μεταξύ του εσωτερικού χώρου και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή U-Value, τόσο μικρότερη είναι η μεταφορά (απώλεια) θερμότητας που διαφεύγει μέσω του υαλοστασίου.

 

Ρ (Ισχύς)
Ο μαθηματικός τύπος έχει ως εξής:
 (U-Value) = ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯
(
x (θ1-θ0))

Όπου S = η επιφάνεια του υαλοστασίου σε τ.μ.
θ1= η θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου
θ0= η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος

Λύνοντας την εξίσωση ως προς την Ρ (Ισχύ) έχουμε:

Ρ =
Kx (Sx1- θ0 )) που σημαίνει επί παραδείγματι ότι, η ενέργεια που χρειαζόμαστε για να διατηρούμε την εσωτερική θερμοκρασία (θ1) ενός σπιτιού με υαλοστάσια εμβαδού 15 τ.μ., με μονούς υαλοπίνακες και συντελεστή Κ=5,7, στους 20ο τον χειμώνα, όταν η εξωτερική θερμοκρασία (θ0) είναι 8Ο1- θ0= 12ο), είναι:

Ε=5,7
x15m2x12o = 1.026Watt * 1h = 1,026KWh την ώρα

Ενώ αν το σπίτι είχε αντίστοιχους διπλούς υαλοπίνακες
Low-E με συντελεστή Κ = 1,4 τότε η απαιτούμενη ενέργεια θα ήταν:

 

Ε=1,4x15m2x12o = 252Watt * 1h = 0,252KWh την ώρα

 

Θερμοκρασία υαλοστασίων και θερμική άνεση

Το να νοιώθει κάποιος άνετα σ’ ένα χώρο δεν εξαρτάται μόνο από την θερμοκρασία και ταχύτητα κίνησης του αέρα εντός του χώρου, αλλά και από την ενδεχόμενη εγγύτητά του σε ψυχρές επιφάνειες. Το ανθρώπινο σώμα, όταν βρεθεί κοντά σε ψυχρές επιφάνειες όπως π.χ. ένα υαλοστάσιο με μικρή θερμομόνωση, αντιδρά σαν θερμαντικό σώμα, αποβάλλοντας θερμότητα. Η διαχεόμενη μ’ αυτόν τον τρόπο ενέργεια, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μιας ενοχλητικής αίσθησης ψύχρας.

 

Υγροποίηση υδρατμών (Δρόσος) condensation

Τρεις είναι οι τύποι δρόσου που μπορεί να εμφανιστούν σε ένα υαλοστάσιο.

1. Επιφανειακή δρόσος πάνω στην
 εσωτερική πλευρά του υαλοστασίου (θέση 4):
Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που η σχετική υγρασία στον εσωτερικό χώρο είναι υψηλή και η θερμοκρασία της εσωτερικής πλευράς του υαλοστασίου είναι χαμηλή. Υπό ομαλές συνθήκες (σε θερμαινόμενα κτίρια χωρίς υγρασία) αυτός ο τύπος υγροποίησης συμβαίνει σπανιότατα σε διπλά τζάμια υψηλής απόδοσης (
high-performance).

2. Επιφανειακή δρόσος πάνω στην
 εξωτερική πλευρά του υαλοστασίου (θέση 1):
Αυτό μπορεί να συμβεί το ξημέρωμα σε υψηλής απόδοσης (
high-performance) διπλά τζάμια, μετά από μια ξάστερη και ήρεμη νύκτα. Υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένης της υψηλής απόδοσης θερμικής μόνωσης των διπλών υαλοπινάκων, η εξωτερική πλευρά κρυώνει μέχρι του σημείου ώστε να σχηματιστεί δρόσος πάνω σ’ αυτήν. Το φαινόμενο είναι προσωρινό και αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της θερμομόνωσης του υαλοστασίου.

3. Δρόσος
 μέσα στο διάκενο του διπλού υαλοπίνακα (θέσεις 2 και 3):
Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα αφυγραντικά καταστούν αναποτελεσματικά και όταν χαθεί η ερμητικότητα του σφραγίσματος. Απαιτείται αντικατάσταση.

 

Επιλεκτικότητα

Η θερμότητα που μπαίνει σ’ ένα δωμάτιο (άμεσα ή έμμεσα), προέρχεται στο σύνολό της από την ηλιακή ακτινοβολία (Υπεριώδης ακτινοβολία, Ορατή και Υπέρυθρη).

Η ποσότητα της θερμότητας που μπαίνει σ’ ένα δωμάτιο, μπορεί να περιοριστεί χωρίς να μειωθεί ανάλογα, το εισερχόμενο φώς, με την χρήση υψηλής αποδοτικότητας επιστρωμένων υαλοπινάκων (
high-performanceHPcoatedglass), οι οποίοι αποτρέπουν την είσοδο της Υπεριώδους και Υπέρυθρης ακτινοβολίας, ενώ επιτρέπουν την είσοδο του ορατού φωτός.

Η ποσότητα του διερχόμενου φωτός, εκφράζεται με τον συντελεστή φωτοπερατότητας LT (LightTransmission).

Η σχέση ανάμεσα στον συντελεστή διερχόμενου φωτός (LTLightTransmission) και στον ηλιακό συντελεστή (gSolarFactor) ενός υαλοπίνακα είναι αυτό που αποκαλείται επιλεκτικότητα (selectivity) ενός υαλοπίνακα.

LightTransmission (LT)
Selectivity =   ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯
SolarFactor (SF ή g)

Οι τιμές που μπορεί να πάρει η επιλεκτικότητα ενός υαλοπίνακα κυμαίνονται ανάμεσα στο 0 και το 2.

 0 έχει ένας αδιαφανής υαλοπίνακας
2 είναι η καλύτερη δυνατή επιλεκτικότητα αφού το φώς αντιπροσωπεύει το 50% του ηλιακού φάσματος.

Όσο πλησιέστερα προς το 2 είναι η τιμή, τόσο πιο επιλεκτικός είναι ο υαλοπίνακας.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Ο ήλιος μπορεί να θερμάνει υπερβολικά ένα κτίριο με μεγάλα ανοίγματα. Η προερχόμενη από τον ήλιο θερμότητα, εισέρχεται μέσα στο δωμάτιο άμεσα και έμμεσα (μετά την απορρόφησή της από το τζάμι). Όλη αυτή η ακτινοβολία διαπερνά το κτίριο και φτάνει σε τοίχους , πατώματα και έπιπλα τα οποία απορροφούν μέρος της και θερμαίνονται. Ακολούθως επιστρέφουν την θερμότητά τους με την μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας (
IR) μήκους πάνω από 2.500nm. Καθώς οι υαλοπίνακες είναι αδιαπέραστοι από τέτοια μεγάλου μήκους ακτινοβολία, αυτή παγιδεύεται στο εσωτερικό του δωματίου, αυξάνοντας σταδιακά την θερμοκρασία. Έτσι λειτουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «επιθυμητό» σε κατοικίες γεωγραφικών περιοχών με χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα κατά τους ψυχρούς μήνες του έτους. Αντίθετα, είναι ανεπιθύμητο σε κατοικίες θερμών γεωγραφικών περιοχών και στα κοινόχρηστα κτίρια γενικώς, στα οποία ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων, οι ηλεκτρικές συσκευές και τα φώτα, συντελούν στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας, πράγμα το οποίο σημαίνει αυξημένες δαπάνες κλιματισμού. Είναι λοιπόν επιβεβλημένη η προστασία των κτιρίων αυτών από την εισερχόμενη ηλιακή ενέργεια.

 

Ενεργειακή ισορροπία

Τα παράθυρα είναι ταυτόχρονα.

- α) πηγή απώλειας θερμικής ενέργειας, μετρούμενη με την
U-value (Κ), και
- β) πηγή προσθήκης θερμικής ενέργειας, αντιπροσωπευόμενη από τον
Solarfactor.

 Με την χρήση ενεργειακών υαλοπινάκων δημιουργούμε βελτιωμένες συνθήκες και
θερμοκρασιακή άνεση. Τον χειμώνα με υαλοπίνακες χαμηλής
U-value μπορούμε να
στεκόμαστε άνετα κοντά στα παράθυρα, στην λεγόμενη ‘’
coldzone’’ και με μειωμένη την πιθανότητα δημιουργίας συμπυκνωμάτων. Τους καλοκαιρινούς μήνες με την αυξημένη ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες τα παράθυρα με κοινά τζάμια επιτρέπουν στην ζέστη από τον ήλιο να μπαίνει μέσα στα κτίρια, συμμετέχοντας σημαντικά στην διαμόρφωση της εσωτερικής θερμοκρασίας και στο ‘’φαινόμενο του θερμοκηπίου’’. Για την μείωση αυτού του φαινομένου, συνιστάται η χρήση γυαλιών ‘’solarcontrol’’. Επιτυγχάνουμε έτσι, μικρότερη εξάρτηση από τις κλιματιστικές συσκευές και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, βελτιωμένο επίπεδο άνεσης, καλύτερες συνθήκες όρασης με την μείωση της ανταύγειας. Όσο πιο χαμηλό solarfactor και U-value επιτυγχάνουμε, τόσο καλύτερες συνθήκες εσωτερικής θερμοκρασίας δημιουργούμε. Η εισερχόμενη σε ένα κτίριο ηλιακή ενέργεια μπορεί να μειωθεί με γυαλιά με υψηλή απορροφητικότητα και ανακλαστικότητα της ηλιακής ακτινοβολίας προς την εξωτερική πλευρά.

Η θέση, η κλιματική ζώνη, η χρήση και οι ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε κτιρίου
συνθέτουν και μια διαφορετική περίπτωση κάθε φορά. Οι υπεισερχόμενες και
αλληλοσυγκρουόμενες παράμετροι, με ζητούμενο την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής θερμομόνωσης (
U-value), υψηλών επιπέδων φωτισμού (LightTransmittance) και ελέγχου της εισερχόμενης ηλιακής ενέργειας (SolarFactor), απαιτούν ξεχωριστή μελέτη και στάθμιση των ωφελειών και απωλειών χειμώνα-καλοκαίρι, ενώ συχνά γίνονται μικροί ή μεγαλύτεροι συμβιβασμοί κατά την επιλογή του υαλοστασίου.

 

Τα ενεργειακά κουφώματα και οι υαλοπίνακες, περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες δαπάνες για εργασίες μέσω του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ οίκον”.

 

 

 

 

Αντλίες θερμότητας

 ΑΝΤΛΙΕΣ 2022

 

Οι αντλίες θερμότητας – Εξοικονόμηση σε σύγκριση με το πετρέλαιο

 

Μια αθόρυβη επανάσταση στο χώρο του κλιματισμού και της θέρμανσης έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, όλο και περισσότερες οικογένειες αντικαθιστούν τους συμβατικούς καυστήρες πετρελαίου με αντλίες θερμότητας. Πλέον ο καταναλωτής μπορεί να βρει κάθε τύπο αντλίας θερμότητας, σε οποιοδήποτε κόστος και απόδοση επιθυμεί. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις μέχρι 70%, που δίνει το πρόγραμμα Εξοικονομώ του υπουργείου Περιβάλλοντος, η δαπάνη για την τοποθέτηση μιας αντλίας θερμότητας είναι ακόμη μικρότερη.

Πού οφείλεται όμως αυτή η έντονη προτίμηση προς τις αντλίες θερμότητας από τα νοικοκυριά;

Ο λόγος είναι απλός: πρόκειται για την οικονομικότερη μέθοδο θέρμανσης. Σύμφωνα με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι αντλίες θερμότητας πετυχαίνουν μείωση κόστους μέχρι και 60% σε σχέση με το πετρέλαιο! Λειτουργούν απορροφώντας θερμική ενέργεια από το περιβάλλον (ακόμη και σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν) και την αποδίδουν στο σπίτι που χρειάζεται θέρμανση.

Παρέχουν επίσης ζεστό νερό για τις ανάγκες ενός νοικοκυριού. Επιπλέον το καλοκαίρι χρησιμοποιούνται σαν κλιματιστικό αντικαθιστώντας τα aircondition. Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης τους είναι εξαιρετικά χαμηλό και προσαρμόζονται εύκολα στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις θέρμανσης (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδια κλπ).

 

Χαρακτηριστικά αντλιών θερμότητας

Εξασφαλίζουν μεγαλύτερη οικονομία σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα συστήματα θέρμανσης (εξοικονόμηση 60-74% σε σχέση με το πετρέλαιο και 50-60% σε σχέση με το φυσικό αέριο)

Είναι 100% αυτόνομα συστήματα (δεν χρειάζονται ορυκτά καύσιμα για να λειτουργήσουν)

Εκτός από θέρμανση παράγουν και ζεστό νερό χρήσης χωρίς επιπλέον κόστος

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για θέρμανση το χειμώνα αλλά και για ψύξη το καλοκαίρι μέσω της ίδιας εγκατάστασης

Μπορούν να εγκατασταθούν τόσο σε νέες οικοδομές όσο και σε υπάρχουσες κατοικίες

Έχουν εύκολη τοποθέτηση και γρήγορη εγκατάσταση (η εξωτερική μονάδα εγκαθίσταται ακόμη και σε μπαλκόνι, εξοικονομώντας χώρο και χωρίς να απαιτείται λεβητοστάσιο ή δεξαμενή καυσίμων)

Συνήθως διατηρείται το υπάρχον σύστημα θέρμανσης – δροσισμού (ενδοδαπέδια θέρμανση ή καλοριφέρ / fancoils) και υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού με το ήδη υπάρχον λεβητοστάσιο ή με ηλιακά συστήματα για υποστήριξη θέρμανσης

Μπορεί να ληφθεί επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης για αντλία θερμότητας μέχρι 70% με το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”

Έχουν πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση

Έχουν αθόρυβη λειτουργία

Έχουν ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης

Είναι εξαιρετικά ασφαλείς στη χρήση τους, λόγω της απουσίας καύσης και αποθήκευσης κάποιας εύφλεκτης ύλης

Είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αφού δεν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με καυσαέρια

Έχουν χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα – λόγω μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα – που ανεβάζει την ενεργειακή κλάση μιας κατοικίας

Έχουν αποδοτική λειτουργία σε χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος (από -10°C έως 43°C)

Είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης.

 

Οι αντλίες θερμότητας ως εναλλακτική πηγή θέρμανσης-ψύξης, περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες δαπάνες για εργασίες μέσω του προγράμματος "Εξοικονομώ", δίνοντας μια ακόμη επιλογή οικονομικής θέρμανσης-ψύξης στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές.

 

Προγράμματα Εξοικονομώ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2022

 

Πρόγραμμα Εξοικονομώ

 

Τα Προγράμματα «Εξοικονομώ» προσφέρουν επιδοτήσεις για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών με στόχο τη μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων.

 Οι εργασίες που επιδοτούνται είναι:

  • Εξωτερική θερμομόνωση
  • Ενεργειακά κουφώματα
  • Αυτόνομο σύστημα θέρμανσης (αντλία θερμότητας, λέβητας αερίου, λέβητας Pellet)
  • Κλιματιστικά
  • Τέντες
  • Φωτοβολταϊκά

 Το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από εισοδηματικά κριτήρια και το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται έως το 70% της δαπάνης αναβάθμισης.

 Επιπλέον προνόμια παρέχονται στους ιδιοκτήτες ηλικίας από 18 – 39 ετών.

 


 

 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 2022

 

 

 Πρόγραμμα Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις

 

Το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις» είναι ένα πρόγραμμα το οποίο καλύπτει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κλπ.

 Οι εργασίες που επιδοτούνται είναι:

  • επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους όπως θερμομόνωση αδιαφανών δομικών στοιχείων, αντικατάσταση διαφανών δομικών στοιχείων, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης,
  • επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης συστήματος φωτισμού, εσωτερικού και εξωτερικού, όπως αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων από νέα τεχνολογίας LED, εγκατάσταση αυτοματισμών σύζευξης τεχνητού με φυσικό φωτισμό, εγκατάσταση αυτοματισμών μείωσης κατανάλωσης λόγω απουσίας / παρουσίας χρηστών,
  • επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας, ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής, αντικατάσταση τερματικών μονάδων από νέες ενεργειακά αποδοτικότερες,
  • επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ψύξης χώρων όπως αντικατάσταση ψυκτών από νεότερης τεχνολογίας αντλίες θερμότητας ή ψύκτες, ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής, αντικατάσταση τερματικών μονάδων από νέες ενεργειακά αποδοτικότερες,
  • επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα αερισμού χώρων όπως αντικατάσταση Κ.Κ.Μ. από νεότερης τεχνολογίας που διαθέτουν ανάκτηση της ενέργειας του απορριπτόμενου αέρα, ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής, αντικατάσταση ανεμιστήρων μονάδων από νέες ενεργειακά αποδοτικότερους που ελέγχονται από ηλεκτρονικές διατάξεις (inverters),
  • επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ζεστού νερού χρήσης όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας, ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής, αντικατάσταση μονάδων αποθήκευσης από νέες ενεργειακά αποδοτικότερες,
  • επεμβάσεις εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ηλιοθερμικά συστήματα, φωτοβολταικά συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, μικρές ανεμογεννήτριες και γεωθερμικές Α/Θ συμπεριλαμβανομένων των γεωεναλλακτών,
  • εγκατάσταση συστήματα αυτοματισμού, ελέγχου και διαχείρισης σε τοπικό αλλά σε κεντρικό επίπεδο
  • συστήματα βελτίωσης ποιότητας ισχύος.

 Δικαίωμα για επιδότηση έχουν μικρές, μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι καταστήματα πάσης φύσεως, επιχειρήσεις εστίασης, μικρές βιοτεχνίες και εργαστήρια, τουριστικά καταλύματα, γραφεία κ.α.

 Το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από εισοδηματικά κριτήρια και το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται έως το 75% της δαπάνης αναβάθμισης.

 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΞ. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ 2022 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ 2022.pptx

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜ. 2022

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ 2022


 

Πρόσθετες πληροφορίες